Premi Trajectòria

Lliurament del II Premi a la Trajectòria Literària El Segre de Negre

Enguany serà la segona vegada que l’organització atorgui aquest guardó, creat el 2019 per a reconèixer la tasca i la contribució que fan els escriptors seleccionats per elevar la qualitat del gènere negre i la seva difusió. En aquella edició va rebre el guardó per primer cop l’escriptor grec Petros Màrkaris, que va visitar Lleida per recollir el premi.

Enguany, el jurat ha escollit l’escriptora estatunidenca Donna Leon com a mereixedora del premi. Leon serà la primera escriptora dona a rebre aquest guardó degut a que el jurat ha valorat la seva important trajectòria novel·lística, que és una de les més aclamades avui tant per la crítica com pels lectors. I és que Leon porta publicades més de 25 novel·les i ha aconseguit que el personatge creat per ella, l’entranyable comissari Brunetti, sigui conegut arreu del món.

El jurat ha valorat també que a les seves històries, malgrat el reflex del crim i la maldat, també es fa una denúncia de diferents aspectes de la societat actual: la gentrificació de les ciutats, aquest procés de transformació i degradació dels entorns urbans que l’autora ha comprovat durant els anys que ha viscut a Venècia; la destrucció ambiental que comporta el turisme massiu sense cap mena de regulació, o la progressiva i creixent ideologia homòfoba i xenòfoba dins la societat italiana.

Així doncs, per les seves exitoses novel·les i per la interpretació que hi fa de l’actualitat, aquest any l’escriptora Donna Leon rebrà el premi El Segre de Negre en la seva segona edició.

Lliurament del premi

L’escriptora Montse Sanjuan llegirà la glossa del premi, mentre que la periodista Anna Guitart serà l’encarregada de conversar amb Donna Leon, que participarà en l’acte per videoconferència.

  • Divendres, 4 de juny
  • Hora: 19:15h
  • Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1)
Foto Donna Leon
Foto: Iván Giménez per Seix Barral

Donna Leon, d’origen espanyol i italià, va néixer a Nova Jersey el 1942. Va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès en diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada de ple a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Experta en música barroca, és la productora i consultora artística de la companyia d’òpera Il Complesso Barocco, dirigida pel mestre Alan Curtis.

Es reconeix amant dels clàssics Henry James, Jane Austen, Charles Dickens, William Shakespeare i, sobretot, de la novel·la negra, gènere al qual ha dedicat la seva activitat creativa. Les seves novel·les tenen com a protagonista el commissario venecià Guido Brunetti; Edicions 62 n’hi ha publicat prop d’una trentena i han rebut nombrosos premis, entre els quals, el Premi Pepe Carvalho 2016. Els seus llibres han estat publicats en trenta-cinc països i són un fenomen de vendes a Europa i als Estats Units.

Foto Anna Guitart
Foto: Ester Roig

Anna Guitart, periodista cultural especialitzada en llibres. És la directora i presentadora del programa literari “Tot el temps del món”, al Canal 33, i col·labora a Els Matins de TV3, El matí de Catalunya Ràdio i el programa Islàndia de RAC1.