Trobada amb Margarida Aritzeta

Enguany el jurat ha escollit Margarida Aritzeta com a mereixedora del premi en reconeixement de la seva àmplia trajectòria dedicada a la literatura, així com la seva contribució a la novel·la negra catalana contemporània

Serà la cinquena vegada que l’organització atorgui aquest guardó, creat el 2019 per a reconèixer la tasca i la contribució que fan els escriptors seleccionats per elevar la qualitat del gènere negre i la seva difusió: Petros Màrkaris, el 2019; Donna Leon, el 2021; Carme Riera, el 2022, i Alicia Giménez Bartlett, el 2023.

Margarida Aritzeta (Valls, 1953) és una escriptora referent de la literatura catalana contemporània, a la qual ha dedicat la seva vida com a autora de narrativa, assaig i crítica literària i com a professora de teoria de la literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Va debutar amb el premi Víctor Català de contes i narracions (1980) i el premi Sant Joan de novel·la (1983). Des d’aleshores ha publicat més de quaranta obres i nombrosos treballs d’investigació i crítica literària, tot recollint reconeixements i premis. Va formar part del col·lectiu literari Ofèlia Dracs, al qual deu el gust per practicar gèneres diversos.

Aritzeta ha estat una baula de transmissió entre la generació dels escriptors que als anys setanta i vuitanta van vindicar i elevar el gènere negre en llengua catalana i l’actual que ha recollit el compromís amb la qualitat literària que van demostrar. La seva contribució a la novel·la negra en llengua catalana, que ha cultivat amb mestria des de la publicació del llibre El correu de Trípoli (1990) a la col·lecció “La Negra” fins a la darrera novel·la protagonitzada per la seva inspectora Mina Fuster, Teoria del gall (2020), és immensa.

Lliurament del premi

L’escriptora Montse Sanjuan llegirà la glossa del premi, mentre que la periodista Anna Sàez serà l’encarregada de conversar amb Margarida Aritzeta, que rebrà el premi de part dels organitzadors del festival.

Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida. Ubicació