Premi Trajectòria

Lliurament del III Premi a la Trajectòria Literària El Segre de Negre a Carme Riera

Enguany serà la tercera vegada que l’organització atorgui aquest guardó, creat el 2019 per a reconèixer la tasca i la contribució que fan els escriptors seleccionats per elevar la qualitat del gènere negre i la seva difusió, Petros Màrkaris, el 2019, i Donna Leon, el 2021.

Enguany, el jurat ha escollit l’escriptora mallorquina Carme Riera com a mereixedora del premi. El jurat ha volgut fer un gran reconeixement a la seva trajectòria impecable dedicada a la literatura i a les lletres, així com la seva brillant incursió a la novel·la negra.

Amb més de vint títols publicats i nombrosos premis rebuts, Carme Riera ha conreat diferents gèneres, des de la narració fins a l’assaig o la crítica literària, i ha esdevingut un dels grans referents de la literatura catalana. El jurat ha volgut destacar també el seu compromís ferm amb el feminisme i la denúncia de temes com la corrupció, el feixisme o la violència de gènere, qüestions que també ha reflectit en la seva obra de novel·la negra. 

Lliurament del premi

L’escriptora Montse Sanjuan llegirà la glossa del premi, mentre que la periodista Mònica Boixader serà l’encarregada de conversar amb Carme Riera, que rebrà el premi de part dels organitzadors del festival.

  • Divendres, 3 de juny
  • Hora: 19:00h
  • Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1)
Foto: Jordi Folk

Carme Riera, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va donar a conèixer el 1975 amb Te deix, amor, la mar com a penyora. D’entre les seves novel·les, destaquen Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Nacional de Narrativa, Crexells, Lletra d’Or i premi Vittorini a la millor novel·la estrangera publicada a Itàlia l’any 2000), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d’Or), La meitat de l’ànima (2003, Premi Sant Jordi), L’estiu de l’anglès (2006), Natura quasi morta (2011), Temps d’innocència (2013), La veu de la sirena (2015), Les darreres paraules (Premi BBVA Sant Joan 2016), de la qual s’ha fet una adaptació teatral, o Venjaré la teva mort (2018); i com a assagista, La Escuela de Barcelona (1988). La seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües. En la seva doble vessant de creadora i professora, l’any 2001 li va ser atorgat el Premi Nacional de Cultura, el 2015 el Premio Nacional de las Letras, el 2002 va ingressar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres i el 2012 a la Real Academia Española.

Condueix l’acte: Mònica Boixader, periodista i escriptora