Premi Trajectòria

Lliurament del IV Premi a la Trajectòria Literària a Alicia Giménez Bartlett

Enguany serà la quarta vegada que l’organització atorgui aquest guardó, creat el 2019 per a reconèixer la tasca i la contribució que fan els escriptors seleccionats per elevar la qualitat del gènere negre i la seva difusió: Petros Màrkaris, el 2019; Donna Leon, el 2021; i Carme Riera, el 2022.

Enguany el jurat ha escollit Alicia Giménez Bartlett com a mereixedora del premi en reconeixement de la seva àmplia trajectòria dedicada a la literatura, així com la seva innovadora visió feminista en la novel·la negra


Amb més de vint títols publicats i nombrosos premis rebuts tant a nivell nacional com internacional, Giménez Bartlett destaca per la creació d’una saga de dotze llibres que tenen com a protagonista la figura d’una dona, la inspectora Petra Delicado. També ha conreat altres títols de novel·la negra i algunes obres d’assaig. Actualment, es considerada un referent en el gènere policíac i novel·la negra i la seva visió feminista destaca com a símbol de la seva literatura. Tant la seva prosa com la seva visió del món l’ha convertit en una autora icònica.

Amb més de vint títols publicats i nombrosos premis rebuts tant a nivell nacional com internacional, Giménez Bartlett destaca per la creació d’una saga de llibres que tenen com a protagonista la figura d’una dona, la inspectora Petra Delicado. També ha conreat altres títols de novel·la negra i algunes obres d’assaig. Actualment, es considerada un referent en el gènere policíac i novel·la negra i la seva visió feminista destaca com a símbol de la seva literatura. Tant la seva prosa com la seva visió del món l’ha convertit en una autora icònica. 

Lliurament del premi

L’escriptora Montse Sanjuan llegirà la glossa del premi, mentre que la periodista Anna Sàez serà l’encarregada de conversar amb Alicia Giménez Bartlett, que rebrà el premi de part dels organitzadors del festival.

  • Divendres, 2 de juny
  • Hora: 19:00h
  • Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1)
© Leticia Díaz de la Morena (via Penguin)

Alicia Giménez Bartlett, és una autora reconeguda nacional i internacionalment per les seves novel·les policíaques. També ha cultivat l’assaig amb títols com El misterio de los sexos i La deuda de Eva.

Dins el seu repertori de novel·la negra destaca Exit, Caídos en el valle, Vida sentimental de un camionero, Una habitación ajena, Donde nadie te encuentre i Hombres desnudos.

Amb l’obra Ritos de muerte (1996) inicia la col·lecció protagonitzada per la inspectora de policia Petra Delicado, saga que per ara compta amb 12 llibres, amb la qual va aconseguir reconeixement internacional i va rebre prestigiosos guardons de novel·la negra com en el Women Fiction Festival de Matera Award, el Grinzane Cavour, el Fregne Internazionale, el Raymond Chandler o el Pepe Carvalho.

En l’àmbit nacional, Giménez Bartlett també ha sigut guardonada amb el Premi Femení Lumen (1997), el Premi Nadal de Novel·la (2011) i el Premi Planeta (2015).