Interrogatoris

Interroguem a Donna Leon

Foto Donna Leon
Foto: Ivan Giménez – Seix Barral

Lliurament del II Premi a la Trajectòria Literària El Segre de Negre.

L’escriptora Montse Sanjuan llegirà la glossa del premi, mentre que la periodista Anna Guitart serà l’encarregada de conversar amb Donna Leon, que participarà en l’acte per videoconferència.

  • Divendres, 4 de juny
  • Hora: 19:15h
  • Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1)

Interroguem a Rosa Ribas

Rosa Ribas és una de les veus literàries més importants del “negre” amb tres sèries de novel·les que han assolit èxit i reconeixements.

Hi participarà per videoconferència Rosa Ribas, una de les veus literàries més importants del gènere negre, qui serà entrevistada per la periodista Anna Sàez.

  • Dissabte, 5 de juny
  • Hora: 13 h
  • Lloc: Pati del Convent de Santa Clara (Carrer de Lluís Besa, 22-24).

Rosa Ribas Moliné (El Prat de Llobregat, 1963), escriptora i columnista, viu des de 1991 a Alemanya, concretament a Frankfurt.  Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, on posteriorment es va doctorar amb una tesi sobre els viatgers alemanys a América dels segles XVI y XVII. Durant molts anys es va dedicar a la didàctica i la investigació de l’ensenyament de llengües. En 2008 va abandonar la activitat acadèmica per dedicar-se per complert a la literatura.

Dins del gènere negre ha creat tres sèries de novel·les. La protagonitzada per la comissària Cornelia Weber-Tejedor, de pare alemany i mare gallega, es desenvolupa a Frankfurt i ha tingut un gran èxit a Alemanya. Aquesta sèrie consta fins el moment de quatre novel·les: Entre dos aguas (2007), Con anuncio (2009), En caída libre (2011) i Si no, lo matamos (2016). Junt amb Sabine Hofmann (Bochum, 1964), ha escrit la Trilogia de los años oscuros, ambientada a l’Espanya dels anys cinquanta.

La seva darrera novel·la, Los buenos hijos, acaba tot just d’aparèixer i reprèn la sèrie iniciada amb  Un asunto demasiado familiar/Un afer massa familiar (2019), on els protagonistes són els membres d’una peculiar família de detectius del barri barceloní de Sant Andreu. La traducció al català serà publicada el proper setembre a Capital Books.

Altres obres són la novel·la històrica El pintor de Flandes (2006),  La detective miope (2010), la novel.la de superherois Miss Fifty (2015), Pensión Leonardo (2015) i La luna en las minas (2017) on conjuga novel·la històrica i gènere fantàstic.

A més de a l’alemany, algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, francès, italià, polonès i japonès.