Cicle de cinema

Els crims d’Agatha Christie

Quatre adaptacions cinematogràfiques de la reina del misteri

  • Els passis tindran lloc els dies 6 i 7 de juny.
  • Hora: A partir de les 16 h
  • Lloc: Biblioteca Pública de Lleida
  • Gratuït

Calendari de projeccions

Dimarts, 6 de junyTestigo de cargo
(Witness for the Prosecution, Billy Wilder, EUA, 1957, 114 min.)
Dimarts, 6 de junyDespués del funeral
(Murder at the Gallop, George Pollock, Regne Unit, 1963, 81 min.)
Dimecres, 7 de junyMuerte en el Nilo
(Death on the Nile, John Guillermin, EUA, 1978, 140 min.)
Dimecres, 7 de junyAsesinato en el Orient Express
(Murder on the Orient Express, Kenneth Branagh, EUA, 2017, 116 min.)

Patricia Highsmith és una de les autores de literatura negra més significades del segle XX. Filmoteca Lleida s’uneix El Segre de Negre en la commemoració del seu naixement, ara fa cent anys a Texas.

En les seves trames literàries, com en la seva vida, la identitat, la culpa, el càstig són temes constants. Probablement per aquest motiu la seva primera novel·la va ser objectiu d’Alfred Hitchcock d’ençà que la va llegir. Fou la primera adaptació cinematogràfica de moltes a venir. La resta del cicle són mirades al personatge principal de Tom Ripley, el cèlebre protagonista de tantes novel·les de la Highsmith.

Si bé és impossible reunir en un cicle totes elles, la selecció que us porta Screenbox tots els dilluns de juny és un breu travelling per l’univers Highsmith, amb una mostra de produccions de diferents dècades, països diversos (França, Alemanya i Estats Units), directors molt rellevants (Hitchcock, Wenders…) i rostres de Ripley marcadament diferenciats i diversos (Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon,…).

Highsmith va viure una vida intensa i coherent amb les seves innegociables reivindicacions socials. Va morir a Locarno (Suïssa) el 1995. El seu llegat literari i cinematogràfic és imprescindible per als amants del gènere negre.

Dimarts 07/06, 16 h.

Testigo de cargo / Witness for the Prosecution

Billy Wilder, EUA, 1957, 114 min.

Leonard Vole (Tyrone Power), un home jove i atractiu, és acusat de l’assassinat de la senyora French, una anciana rica amb qui mantenia una relació d’amistat. El presumpte mòbil del crim era la possibilitat d’heretat els béns de la difunta. Malgrat que les proves en la seva contra són demolidores, un prestigiós advocat criminalista (Charles Laughton) es farà càrrec de la seva defensa.

arts 07/06, 16 h.

Plein Soleil / A pleno sol

René Clément, França, 1960, 117’, C, VOSE (francès) 

Poc després de la publicació de The Talented Mr. Ripley, la primera novel·la de la saga, Alain Delon fou el primer Tom Ripley de la pantalla gran.

Dilluns 21/06, 20 h.

Der Amerikanische Freund / El amigo americano

Wim Wenders, Alemanya-França, 1977, 126’, C, VOSE (alemany) 

Adaptació de la tercera novel·la protagonitzada pel buscavides Ripley, Ripley’s Game, dirigida per un dels directors europeus més singulars. El seu càsting encapçalat per Dennis Hopper i Bruno Ganz, té com curiosos secundaris els directors americans Nicholas Ray i Sam Fuller.

Dilluns 28/06, 20 h.

The Talented Mr. Ripley / El talento de Mr. Ripley

Anthony Mighella, EUA, 1999, 139’, C, VOSE (anglès) 

Nova i, per molts, definitiva adaptació d’aquesta novel·la, ara produïda amb tots els mecanismes de la maquinària de Hollywood. Matt Damon és la nova imatge de Ripley.