Cicle de cinema

Travelling de Highsmith

Quatre adaptacions de Patricia Highsmith al cinema

El Segre de Negre, Filmoteca Lleida i Screenbox commemoren conjuntament l’any Highsmith.

  • Els passis tindran lloc cada dilluns del mes de juny.
  • Hora: 20:00 h
  • Lloc: Screenbox Lleida (C. de Pi i Margall, 26)
  • Entrades: 5 € (general) / 3 € (abonats Screenbox)
  • Reserves: https://www.screenbox.cat/

Calendari de projeccions

Dilluns, 7 de junyExtraños en un tren
(Strangers on a Train, Alfred Hitchcock, EUA, 1951, VOSE)
Dilluns, 14 de junyA pleno sol
(Plein Soleil, René Clément, França, 1960, VOSE)
Dilluns, 21 de junyEl amigo americano
(Der Amerikanische Freund, Wim Wenders, Alemanya, 1977, VOSE)
Dilluns, 28 de junyEl talento de Mr. Ripley
(The Talented Mr. Ripley, Anthony Minghella, EUA, 1999, VOSE)

Patricia Highsmith és una de les autores de literatura negra més significades del segle XX. Filmoteca Lleida s’uneix El Segre de Negre en la commemoració del seu naixement, ara fa cent anys a Texas.

En les seves trames literàries, com en la seva vida, la identitat, la culpa, el càstig són temes constants. Probablement per aquest motiu la seva primera novel·la va ser objectiu d’Alfred Hitchcock d’ençà que la va llegir. Fou la primera adaptació cinematogràfica de moltes a venir. La resta del cicle són mirades al personatge principal de Tom Ripley, el cèlebre protagonista de tantes novel·les de la Highsmith.

Si bé és impossible reunir en un cicle totes elles, la selecció que us porta Screenbox tots els dilluns de juny és un breu travelling per l’univers Highsmith, amb una mostra de produccions de diferents dècades, països diversos (França, Alemanya i Estats Units), directors molt rellevants (Hitchcock, Wenders…) i rostres de Ripley marcadament diferenciats i diversos (Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon,…).

Highsmith va viure una vida intensa i coherent amb les seves innegociables reivindicacions socials. Va morir a Locarno (Suïssa) el 1995. El seu llegat literari i cinematogràfic és imprescindible per als amants del gènere negre.

Dilluns 07/06, 20 h.

Strangers on a Train / Extraños en un tren

Alfred Hitchcock, EUA, 1951, 101’, B/N, VOSE (anglès)

Adaptació cinematogràfica de Raymond Chandler de la primera novel·la publicada per Patricia Highsmith, la qual va cridar l’atenció del mestre del suspense, Alfred Hitchchcok. Amb aquesta paternitat, l’únic resultat possible era una de les pel·lícules més emblemàtiques de la història del noir.

Dilluns 14/06, 20 h.

Plein Soleil / A pleno sol

René Clément, França, 1960, 117’, C, VOSE (francès) 

Poc després de la publicació de The Talented Mr. Ripley, la primera novel·la de la saga, Alain Delon fou el primer Tom Ripley de la pantalla gran.

Dilluns 21/06, 20 h.

Der Amerikanische Freund / El amigo americano

Wim Wenders, Alemanya-França, 1977, 126’, C, VOSE (alemany) 

Adaptació de la tercera novel·la protagonitzada pel buscavides Ripley, Ripley’s Game, dirigida per un dels directors europeus més singulars. El seu càsting encapçalat per Dennis Hopper i Bruno Ganz, té com curiosos secundaris els directors americans Nicholas Ray i Sam Fuller.

Dilluns 28/06, 20 h.

The Talented Mr. Ripley / El talento de Mr. Ripley

Anthony Mighella, EUA, 1999, 139’, C, VOSE (anglès) 

Nova i, per molts, definitiva adaptació d’aquesta novel·la, ara produïda amb tots els mecanismes de la maquinària de Hollywood. Matt Damon és la nova imatge de Ripley.