Tot recordant grans dones de la literatura

Taula rodona

Endinsar-se dins la ment d’un altre és essencial per a resoldre el crim. És per això que tres escriptores actuals de novel·la negra, Marta Alòs, Susana Hernández i Margarida Aritzeta, es posen a la pell de tres grans escriptores del gènere de temps passats: Daphne du Maurier, Agatha Christie i Ruth Rendell. Conduirà l’acte la periodista Núria Mora.

  • Hora: 12 h
  • Lloc: Pati del Convent de Santa Clara (Carrer de Lluís Besa, 22-24).
Marta Alòs i López (Lleida, 1960) és escriptora. Ha publicat més d’una quinzena de llibres, amb èxits tan importants com La mà al melic, El dia que vaig oblidar el meu nom i Sense data. Ha obtingut diversos premis literaris com el Vent de Port del 2000 per Sol d’hivern; el de Narrativa de dones de Castelló del 2002 per L’ombra de la Forca, o l’Armand Quintana de Narrativa de Calldetenes 2014 per La llengua de les pedres. Ha estat regidora de la Paeria de Lleida, diputada al Parlament de Catalunya i coordinadora de Cultura de la Diputació de Barcelona. És articulista i tertuliana als principals mitjans de comunicació catalans. Després d’Ulls maragda, aquesta és la seva segona novel·la negra.
Susana Hernández (Barcelona) ha estudiat Imatge i So i Integració Social, Investigació Privada i Psicologia. Ha publicat deu novel·les: La casa roja, Premi Ciutat de Sant Adrià  2005; La puta que leía a Jack Kerouac; Curvas peligrosas; Contra las cuerdas; Cuentas pendientes, Premi Cubelles Noir 2016;  Males decisions,  Premi Cubelles Noir en català 2018; La reina del punk; Los miércoles salvajes; Mai més i  Las lágrimas del caimán  III Premi Auguste Dupin de Novela Negra 2020. La seva novel·la  Males decisions ha estat traduïda a l’italià i publicada per  Edizionni Le Assassine amb el títol de Scelte sbagliate i ha estat finalista a la categoria de millor novel·la negra traduïda al Festival Giallo Garda 2021 amb menció del jurat. És autora de diverses peces teatrals. Des de 2011 imparteix tallers d’escriptura presencials i en línia. www.susanahernadez.net @shernanrdezbarna
Margarida Aritzeta. Comença a publicar novel·la negra als anys 90 a la col·lecció “La Negra” de la Magrana (tres novel·les). Reprèn el gènere al 2013 amb la seva participació al recull Elles també maten (Llibres del Delicte), coordinat per Anna Maria Villalonga. En aquest volum col·lectiu neix el personatge de la inspectora Mina Fuster, que serà protagonista en quatre novel·les (L’amant xinès, Els fils de l’aranya, Rapsòdia per a un mort i Teoria del gall). Un dels personatges de la sèrie, en Kàputx, ha estat protagonista també d’alguns relats i de la seva darrera novel·la, Encara hi ha flors (Capital Books, 2022). Ha obtingut reconeixements, premis literaris i ha publicat en total una quarantena de novel·les i nombrosos llibres i articles d’investigació.

Condueix l’acte:

Núria Mora

Núria Mora. Llicenciada en Periodisme a la UAB fa més de 14 anys que exerceix com a periodista a Lleida. Des de l’any 2008 dirigeix i presenta el programa La Ciutat, a Onda Cero Lleida. Acostuma a llegir tot el que li arriba a les mans.