El meu personatge i jo

Taula rodona

Què s’amaga darrere dels personatges d’una novel·la negra? Descobrim la relació estreta que hi mantenen els autors Montse Sanjuan, Rafa Melero i Salvador Balcells. El periodista David Marín conduirà l’acte.

  • Dissabte, 4 de juny
  • Hora: 19 h
  • Lloc: Pati del Convent de Santa Clara (Carrer de Lluís Besa, 22-24).
Montse Sanjuan
Montse Sanjuan és Llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i en Filologia Hispànica (UNED). Va treballar com a periodista i va ser un dels membres fundadors de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar del periodisme al món de l’ensenyament com a professora de llengua i literatura. Apassionada dels llibres i de la lectura, crea el 2006 un blog Llibres llegits i per llegir dedicat a les ressenyes literàries. L’any 2014 publica la primera novel·la de la sèrie Anna Grimm, La sergent Anna Grimm i el 2015 apareix El misteri del bressol buit. A finals de 2016 la traducció en castellà de la primera novel·la, Anna Grimm, investigadora criminal, suposa el salt del personatge a altres països de parla castellana. El 2022 publica la quarta part: Anna Grimm, xarxes Criminals. Ha publicat contes en diferents antologies i des de l’any 2016 forma part de la coordinació del festival de novel·la negra de Lleida “El Segre de Negre”.
Rafa Melero Rojo va néixer a Barcelona el 1972, però és lleidatà d’adopció on resideix des de la seva infància. El 1995 va ingressar al Cos dels Mossos d’Esquadra on va desenvolupar la seva trajectòria professional a diferents unitats com la policia judicial, en grups com el d’Homicidis, Contra la Salut Pública o Delictes contra el patrimoni.
El 2013 comença la seva carrera literària amb la publicació de la novel·la La ira del Fènix amb l’editorial Círculo Rojo, i el 2014 l’editorial Playa de Ákaba el publica en castellà. El 2015 publica La penitència de l’Alfil amb l’Editorial Alrevés i Crims.cat. En 2016 la mateixa editorial Alrevés publica Ful, novel·la amb la qual obté el 1r Premi de Novel·la Cartagena Negra 2017. A l’octubre de 2017 va publicar el El secreto está en Sasha, el 2020 Efecto colateral i el 2022 Todos me llaman Ful totes tres amb l’Editorial Alrevés. 
Salvador Balcells  i Vilà (l’Espluga de Francolí, 1946). Ha estat llibreter, gestor cultural i administratiu. Ha militat en moviments ecologistes i independentistes. Producte d’aquesta militància van ser tres llibres d’assaig divulgatiu i moltes col·laboracions en premsa i ràdio. En el camp de la ficció té publicades sis novel·les policíaques protagonitzades pel sotsinspector del Mossos d’Esquadra Emili Espinosa. També dues novel·les històriques i detectivesques protagonitzades per la parella Pere Rosich i Coia Pibernat. Ha participat, amb narracions curtes, en diversos llibres col·lectius. Va ser comissari del festival de Novel·la Criminal en Català El Vi Fa Sang.

Condueix l’acte:

David Marín
David Marín Rubio (Barcelona, 1974) viu a les terres de Ponent des de l’any 2008. Ha exercit de periodista i actualment es dedica a la docència i col·labora amb alguns mitjans de comunicació. Ha publicat les novel·les Mala lluna (La Magrana-RBA), Ciutat fantasma (Llibres del Delicte), Purgatori (La Magrana-RBA), guardonada amb el premi Crims de Tinta 2019, i Appletown (Pagès Editors). També ha escrit a quatre mans la novel·la Primàries de sang (Pagès Editors) amb Pau Juvillà, i el recull de relats eròtics Amb X de sexe amb l’escriptora Marta Alòs, i ha publicat relats en diferents reculls de gènere negre en català: Assassins de Ponent (Llibres del Delicte), Barcelona, viatge a la perifèria criminal (Crims.cat) i Política Criminal (Edicions Xandri).