Quan els crims són reals

Taula rodona

Investigació, entrevistes, arxius… hores i hores de dedicació. Coneixem el procés de creació de llibres que se submergeixen a comprendre i esclarir tres crims reals.

Coneixerem el procés de creació i documentació de llibres sobre crims que han passat a la vida real.  Hi participaran l’escriptor Pep Coll i les periodistes Fàtima Llambrich i Tura Soler. Conduirà l’acte la periodista Estela Busoms.

  • Dissabte, 5 de juny
  • Hora: 18:00 h
  • Lloc: Pati del Convent de Santa Clara (Carrer de Lluís Besa, 22-24).
Foto Ruth Marigo
Foto: Ruth Marigot

Pep Coll, va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona i ha treballat de profesor de llengua i literatura catalana al llarg més de 30 anys a l’IES Màrius Torres de Lleida. Com a escriptor ha conreat diversos gèneres narratius, com el recull de llegendes  i de narracions populars (Muntanyes Maleïdes (1993), Llegendes d’arreu de Catalunya (2012), obres de literatura juvenil (Què farem, què direm?(1992), L´habitació de ma germana (2008) i sobretot,  novel·les (La mula vella (1989), El segle de la llum 1997), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (Premi Sant Joan, 2005), Les senyoretes de Lourdes, (Premi Sant Jordi de 2007), Dos taüts negres i dos de blancs, publicada el 2013, ha rebut diversos premis a obra publicada  (Crexells, de la Crítica, Setè Cel , Amat-Piniella i Prix du Livre Pyrénéen). Després de viatjar al món de saviesa antinga  (Al mateix ríu d’Heràclit (2018), retorna al Pallars amb L’any que va caure la roca (2020), una mirada peculiar sobre els anys de l’anomenada “tansició política” vista des del món rural. A banda del castellà, les seves obres s’han traduït al francés, a l’italià i a l’euskera.

Fàtima Llambrich (L’Ametlla de Mar, 1980). Em coneixereu més pel que us explico a les pàgines d’aquest llibre que no pas pel que us pugui posar aquí, però… Em dic Fàtima. Treballo a Informatius de TV3, Televisió de Catalunya. Sóc periodista, que és la defi nició polida de curiosa. Llicenciada en Periodisme i en Criminologia i Màster en Seguretat i Prevenció per la UAB. Postgraduada en Tècniques Avançades en Perfi lació Criminal i Psicologia Investigativa per la UB. Visito el Ramón Laso a la presó des del 2012, però d’això no en consta titulació. Sóc coautora del 30 Minuts «El Cos del Delicte» (TV3, 2015). I suggereixo que us el mireu després d’haver llegit Sense cadàver, no abans, o la realitat us esquerdarà la imaginació.

Aniol Resclosa

Tura Soler és llicenciada en ciències de la informació per la UAB. Periodista del diari El Punt des del 1986. Actualment és redactora en cap, cap d’investigació. Ha estat cronista de Presència i corresponsal de la revista especialitzada en successos Así Són las Cosas fins al seu tancament. Coautora d’Estampes del Segrest d’Olot”; d’ “El Volcà a la Taula, els fesols de Santa Pau” de “Terra de Crims” (compendi de relats negres de ficció), autora de “El que m’han ensenyat els morts, per entendre millor la vida”, les memòries del forense Narcís Bardalet. Guanyadora del premi de periodisme d’investigació Josep Maria Planas, pel treball periodístic sobre el doble crim de Susqueda. Guanyadora dels premi Rahola 2013, amb “Cara a cara amb l’assassí en serie” i del Rahola 2019 amb “El Misteri de Susqueda”. I tres cops finalista amb “Esclaves de la Llibertat” (2012); “Radiografia de la Seguretat” (2014) i “Les assassines silencioses” (2015).

Estela Busoms

Estela Busoms (Vic, 1978) és llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996-2000), on va obtenir el Premi Especial de la titulació. Des del 2015 és redactora a la delegació de Lleida de Catalunya Ràdio, on també hi va treballar del 2007 al 2011. La seva vinculació amb la ràdio va començar quan tenia 16 anys col·laborant amb l’emissora local de Sant Joan les Fonts (Garrotxa). A banda de Catalunya Ràdio, ha treballar a Ràdio Lleida-Cadena SER (2001-2002), l’Agència Catalana de Notícies (del 2002 al 2007), la Xarxa (2012-2013) i com a cap de redacció a l’emissora lleidatana Ua1 Ràdio (2013-2015). També va fer de redactora al diari Segre (2002-2003).