Notes de tres investigadors respectables

Taula rodona

Els escriptors Juan Cal, Montse Sanjuan i Anna Maria Vilallonga ens conviden a conèixer tres personatges memorables del gènere negre, Kurt Wallander, creat per Henning Mankell; Mina Fuster, creat per Margarida Aritzeta; i Philip Marlowe, creat per Raymond Chandler. Conduirà l’acte l’escriptor i periodista David Marin.

  • Dissabte, 5 de juny
  • Hora: 19:00 h
  • Lloc: Pati del Convent de Santa Clara (Carrer de Lluís Besa, 22-24).

Participants:

Juan Cal

Juan Cal, nascut a Pontevedra en 1956, forma part de la generació del Calendari Julià, aquell curs universitari instituït pel ministre Julio Rodríguez, que va començar al gener del 74 i va acabar sis mesos més tard sense tot just classes a causa dels conflictes estudiantils, les vagues i la lluita contra la mort injusta dels últims condemnats a mort per Franco. Ha publicat, a Editorial Milenio, ‘L’exili de Mona Lisa’, ‘Operació Bucéfalo’ i ‘Generació 1974’. Ha dedicat gairebé tota la seva vida al periodisme, sempre dins del diari Segre de Lleida. Està casat i té un fill.

Montse Sanjuan

Montse Sanjuan, és Llicenciada en Ciències de la Informació (UAB) i en Filologia Hispànica (UNED). Va treballar com a periodista i va ser un dels membres fundadors de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar del periodisme al món de l’ensenyament com a professora de llengua i literatura. Apassionada del llibres i de la lectura, crea el 2006 un blog Llibres llegits i per llegir dedicat a les ressenyes literàries. L’any 2014 publica la primera novel·la de la sèrie Anna Grimm, La sergent Anna Grimm i el 2015 apareix El misteri del bressol buit. A finals de 2016 la traducció en castellà de la primera novel·la, Anna Grimm, investigadora criminal, suposa el salt del personatge a altres països de parla castellana. El 2018 publica el tercer llibre, Anna Grimm, memòria mortal i participa com a guionista en el rodatge del documental “Lletres dins la boira” que visualitza el boom de la novel·la negra lleidatana en els darrers anys. Ha publicat contes en diferents antologies i des de l’any 2016 forma part de la coordinació del festival de novel·la negra de Lleida “El Segre de Negre”.

Anna Maria Villalonga

Anna Maria Villalonga és escriptora, llicenciada en Filologia Catalana i Hispànica, investigadora literària, crítica i professora de literatura. Els seus relats han aparegut en diverses revistes literàries i en un bon nombre de volums col·lectius. L’any 2013 va publicar l’assaig sobre novel·la negra catalana Les veus del crim. Ha coordinat dues antologies de relats que inclouen textos propis, Elles també maten (2013) i Noves dames del crim (2015). Amb la novel·la La dona de gris (2014) va guanyar el Premi a la millor novel·la en català del Festival València Negra 2015. El 2017 va publicar El somriure de Darwin iel 2018 el recull de contes Contes per a les nits de lluna plena. Va ser designada per la Generalitat de Catalunya com a Comissària de l’Any Pedrolo (2018) i actualment és la directora del Festival Tiana Negra. La seva darrera novel·la és Els dits dels arbres (2020).

Conduirà l’acte:

David Marín

David Marín Rubio (Barcelona, 1974) viu a les terres de Ponent des de l’any 2008. Ha exercit de periodista i actualment es dedica a la docència i col·labora amb alguns mitjans de comunicació. Ha publicat les novel·les Mala lluna (La Magrana-RBA), Ciutat fantasma (Llibres del Delicte), Purgatori (La Magrana-RBA), guardonada amb el premi Crims de Tinta 2019, i Appletown (Pagès Editors). També ha escrit a quatre mans la novel·la Primàries de sang (Pagès Editors) amb Pau Juvillà, i el recull de relats eròtics Amb X de sexe amb l’escriptora Marta Alòs, i ha publicat relats en diferents reculls de gènere negre en català: Assassins de Ponent (Llibres del Delicte), Barcelona, viatge a la perifèria criminal (Crims.cat) i Política Criminal (Edicions Xandri).