Els professionals del crim

Taula rodona

Diversos professionals que conviuen diàriament, amb el crim ens acosten a la realitat de la seva feina. La realitat supera la ficció, o no?

Hi participen la lingüista forense Sheila Queralt, els llicenciats en criminologia i investigació privada de MONT Detectius, el Mosso d’Esquadra i escriptor Rafa Melero i el periodista Josep Maria Sanuy.

  • Divendres, 4 de juny
  • Hora: 18:15 h.
  • Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (Pl. de Víctor Siurana, 1)

Participants:

Sheila Queralt, és doctora en Ciències del Llenguatge i exerceix com a perit judicial en Lingüística Forense. És directora del Laboratori SQ-Lingüistes Forenses, docent en diferents universitats i una de les poques especialistes en el món en anàlisi d’anònims. A més, col·labora com a experta lingüista amb diferents cossos policials nacionals i internacionals en casos de corrupció, ciberseguretat, narcotràfic, homicidis i terrorisme, entre altres. Forma part del grup de mentors de la Lliga Nacional Interuniversitària de Reptes en el Ciberespai organitzada per la Guàrdia Civil espanyola. És autora de diversos llibres i ha publicat ‘Atrapats per la llengua’, en Larousse Editorial.

MONT Detectius, és el despatx de detectius privats més antic de l’estat. Va ser fundat a Lleida, l’any 1944, obtenint la llicència d’obertura número 10. En la nostra agència comptem amb experts en diferents matèries. El nostre equip està format per detectius privats, tècnics en ciberseguretat, psicòlegs, consultors laborals i perits cal·lígrafs, que us atendran en els nostres despatxos de Lleida, Barcelona i Saragossa per a ajudar-vos a resoldre els vostres problemes, de caràcter familiar o empresarial, amb la major eficàcia, eficiència i discreció. opera a nivell estatal i internacional, amb capacitat per a investigar en qualsevol sector i lloc. Disposem per a això de l’última tecnologia en seguretat i d’un equip humà altament qualificat.

Rafa Melero, escriptor i mosso d’esquadra. Va néixer a Barcelona el 1972, però resideix a Lleida des de la seva infantesa. El 1995 va ingressar al Cos dels Mossos d’Esquadra on va desenvolupar la seva trajectòria professional dins de la policia judicial en grups com el d’Homicidis, Contra la Salut Pública o Delictes contra el patrimoni. Des de sempre la seva gran passió ha estat la pràctica esportiva, destacant a l’atletisme, on va ser guanyador de nombroses proves i campionats sobretot de mig fons. Entre ells destaquen quatre títols als Campionats de Catalunya en la prova dels 800 m.ll. També va ser campió mundial de Policies i Bombers en el WP & FG Barcelona 2003 en la prova dels 1500 m.ll. sent bronze als jocs de Calgary 1997 i New York 2011. En 2013 publica la seva primera novel·la “La ira de l’Fènix” en català amb l’editorial Circulo Rojo i el 2014 l’editorial Playa de Ákaba el publica en castellà. El 2015 publica “La penitència de l’Alfil”, en castellà i català amb l’Editorial Alrevés i Crims.cat. Amb la mateixa editorial Alrevés el 2016 publica la novel·la “Ful”, amb la qual obté el 1r Premio de Novela Cartagena Negra 2017. A l’octubre de 2017 va publicar “El secreto está en Sasha” i al maig de 2020 publica la que és la seva última novel·la “Efecto colateral”.

Condueix l’acte el periodista Josep Maria Sanuy.