Guanyadors del Primer Premi de Relats Breus i microrelats convocat per El Segre de Negre

divendres, 1 juny, 2018

Lleida, 31 de maig.- Pagès Editors, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i l’Escola d’Escriptura de Lleida (EELL) han donat a conèixer aquest vespre els guanyadors del Primer Premi de Relats Breus i microrelats El Segre de Negre 2018, un certamen que s’ha celebrat en el marc de la tercera edició del festival de novel·la negra i criminal El Segre de Negre, que tindrà lloc demà divendres dia 1 de juny i dissabte 2.

L’organització ha comptabilitzat que aproximadament uns 70 usuaris de Twitter han participat en el concurs de microrelats #micronegre, tot i que algunes de les piulades han sigut descartades per no complir amb els requisits establerts a les bases. D’altra banda, l’organització ha rebut un total de 16 relats breus. 

Els guanyadors són: 

1. En la categoria de relats breus:

GUANYADORA: L'home de negre,de Naiara Vives Moscoso (de La Seu d'Urgell)

FINALISTA: El crepitar de los dioses,de Sherezade Gallego Solís (de Lleida)

 

2. En la categoria de microrelats:

GUANYADOR: Pau Juvilla, amb el perfil, @pjuvilla, que va presentar el següent microrelat:

Va començar el discurs amb un somriure, les minúscules gotes de sang fresca als punys de la camisa certificaven que, finalment, ell seria el candidat #micronegre

 

Valoració dels escrits

Segons explica la directora de l’EELL, Núria Serrate, “en els microrelats el jurat ha valorat l'originalitat del tema escollit, que la idea estigués ben exposada malgrat la brevetat i també que hi hagués un xic de crítica o d’ironia”. Pel que fa al premi de relats breus, s’ha valorat “la fluïdesa narrativa, l'equilibri de l'estructura i l'originalitat de la història”.

“Que els textos presentats tinguin un final sorprenent o tallant; l'ús encertat del llenguatge: ni massa retorçat ni massa barroc; que l’escrit sigui precís i sense trucs preciosistes que despistin del fons; l'ambient fosc, incert i sinistre de la situació; que els relats deixin entendre més del que diuen o tinguin més d'un nivell de realitat; la possible crítica social (fonamental al gènere negre),...són elements que hem tingut en compte a l’hora de triar les creacions literàries guanyadores”, ha explicat Serrate. 

Jurat i premis

Aquest premi, que té com a objectiu promoure l’escriptura de textos literaris de gènere negre en petit format i fomentar la participació i la complicitat de la ciutadania amb el festival, en aquesta edició ha tingut com a jurat, per les dues categories, l’escriptora Montse Sanjuan; l’escriptor, periodista i professor de l’EELL, David Marin; l’escriptora i professora de l’EELL, Rosario Curiel; el periodista Francesc Guillaumet; el periodista i escriptor Jaume Barrull, i l’experta en literatura negra Charo González.  

El guanyador del concurs de microrelats podrà gaudir d’un menú per a dues persones al restaurant 1203 de Lleida. Pel que fa als relats breus, la guanyadora podrà participar, de forma gratuïta, en un taller d’escriptura, a escollir, de l’Escola d’Escriptura de Lleida. La finalista rebrà un xec regal per a un tractament a la Clínica Nexus de Lleida. 

L’entrega de premis s’ha dut a terme aquesta tarda, com a acte previ al festival, al Cafè del Teatre de Lleida en el marc d’un acte públic conduït per la directora de l'Escola d'Escriptura de Lleida, Núria Serrate, amb l’acompanyament de la gestora cultural Rosa Mesalles i el poeta i professor Anton Not. Ells han sigut els encarregats de la lectura d’una selecció dels relats i microrelats presentats al concurs. També han participat en aquest acte el Jerome Frayssinet Gipsy Swing Quartetque ha amenitzat la lectura dels textos amb la seva música.